Iklan sebentar

November 28, 2014

USS Singapore

Assalamualaikum.....hai you all macam mana ok tak dah akhir-akhir bulan ni.....yeaahhhh suka la tu boleh pergi bercuti dengan member, family release tension dulu otak, lari dari kerja, boss semua baru girang hati ini hahahah.

Sebenarnya aku nak share trip percutian aku dan rakan-rakan aku ke Uss Singapore hehehehe nak cari game yang advancer kat Malaysia tak ada selain dekat Time Square, bila google ha jumpa satu tempat dekat negara jiran ja,, aku pun ajak la member siapa je yang nak ikut, yang len aku settle kan, dia orang just sediakan duit je...

Hotel dengan tiket USS dah settle, so wait, tak ada la rasa teruja sangat nak pergi, tak batak pun kui3...aku booking hotel dekat Hotel Skudai Bharu, Skudai murah je Weh 2 hari 3 malam just Rm110 pastu bahagikan 4 orang...berbaloi juga kemas je selesa tidur, tiket USS pun murah je Rm155+30 untuk transport, untuk korang yang nak pergi USS cuba la guna service dari putri ni memang boleh di percayai....ok korang pergi google taip muzi leasure enterprise dekat situ ada No tel orang tu 017-7727787 nama dia putri.

Hari nya sudah tiba 24/11/14 8am kita orang bergerak dari sabak Bernam dan sampai ke Skudai jam 3.30pm lama betul nak sampai, tak tau la kenapa berjam dalam kereta, naik tepu bontot duduk je Hehe...bila sampai je kat Hotel pehhh sedap gila dapat landing macam biawak, tapi tak boleh tidur lama2 sebab nak pergi usha Tune hotel, esok pagi kena berkumpul dekat situ jam 7.30am....dah jumpa tune hotel jalan pusing2 dekat JB tu, aku hairan mana pergi semua orang ha, sunyi sepi je, malam tu lepak dekat Danga Bay pun sunyi padahal ada fun-fair orang pun tak berapa nak ramai....tidur awal ke orang JB ni, masa tu pukul 8.30pm jalan2 lagi dekat Skudai Parade pun sama orang kita tak ramai sunyi je,,, rupanya berlambak orang asing....heeee kita orang plak yang jadi pelik dengan negeri sendiri kui3...

Ok kita orang balik hotel dah sebab esok nak bangun awal, sesudah subuh kita orang pergi ke Tune hotel tunggu bus, boleh tahan jugak ramai sampai 4 bus...paling leceh dekat imigresen singapore bapak panjang nak beratur sampai kena jemput dengan driver bus, mana la 4 orang Ni lambat sangat padahal orang yang cop tu lambat sangat buat kerja,,ececeh3... 50minit kemudian sampai sudah kami di USS waaaaaa best, tak sabar mau main game yang tak ada di Malaysia ni. Naik atas je wajib amik gambar globe sebagai tanda awak dah sampai sana haha poyo....pehh jalan sampai ke petang, punya panjang nak kena beratur nak tunggu turn punya pasal sampai dah terasa nak tercabut kaki lutut sakit belakang jangan cakap la, dah kena bantai dengan rollercoaster memang sakit wokkk cam orang tua dah rase sakit semua badan tapi yang penting syok. Main2 juga, solat jangan lupa, surau ada di sediakan dekat belakang bangunan egypt...

Dah siap solat jamak kan terus sebab kita kan musafir di negara orang Hehe rase lega hati nih sebab urusan dengan tuhan dah settle. Last skAli kita orang masuk transformer, pehhhhh menyenget-nyenget dah nak beratur pasal panjang gila aku rasa ada la beratur dari KLCC sampai ke Lowyat, patah semangat aku dah nak beratur, tapi di sebab kan ada seorang makcik ni relax je, aku kena gagahkan kaki aku yang dah longgar ni, akhirnya sampai juga.....pehhh memang berbaloi tgu lama2 sangat seronok susah nak kata hehehe...tak ape jap lagi aku belanja gambar untuk korang ye heheh
Sambil tunggu member shopping aku dengan member seorang lagi bertapa dulu dekat Hollywood .. Time tu terasa sudah kesakitan nya semakin menebal....nak tido situ je rase nya,,, dah settle sume turun cepat2 duduk sambil makan sambil tunggu bus.....bila bus dah sampai Ya Allah betapa nikmatnya dapat tidur dalam air corn.....siapa yang belum pernah pergi lagi, harus cuba....sambil jalan sambil ambil teladan dengan negara paling bersih...kebersihan itu separuh dari iman...aku tabik dengan disiplin orang sane, tu je Hehe 

                              
                                 Egypt -dark rollercoaster pehhh memang gempak...

      
                                                This game is not bad too....muahhhh

      
  Tengahari sangat terik, bila petang hujan, sangat best apa lagi mandi hujan la yang paling aku suka

                                   
Transformers memang best, lain kali aku nak pergi time budak sekolah, bila tak berapa ramai orang boleh main sampai 5 round main sampai muntah

                                   

Yang Ni dah nak balik, nampak tak muka penat gila babonn, senyum pun tak bak dah sebab sel otot mulut pun turut lenguh sebab ternganga tengok game yang awesome sangat

P/s : gula-gula getah di larang di bawak masuk ke negara Singapore, nanti ada mesin tolong check kan kalau yang berdegil heheh, have fun you holiday. 

October 31, 2014

FARIS

Selamat hari Jumaat kawan-kawan............

Hari ini 31/11/2014.............. (hantar report, USP, Finance)
Esok 1/11/2014.............. (tidur, jalan-jalan, nontot TV)

Huwaaaa lega settle sudah semua kerja aku,,,,,,,ini hari aku mau tunjukkan dekat korang seorang budak yang bernama Faris (anak buah member)....hohoho sohai ini budak tahu la putih.

Ha itu la dia, bukan main malu jumpa kawan acik dia......siap tutup muka lagi, last-last pergi makan pun nak ikut juga hehe budak kecik owhh budak kecik. tak padan dengan badan kau yang halus. Aku suka sakat dia best....sebab dia melawan balik hahaha aku kan suka cari pasal dengan budak-budak yang hyperactive macam dia.

Hari tu ada program dekat library Taman Muhibah.....ini budak pun ada buat sibuk konon-konon join program.....kerja dia tolong melalak, tengok Youtube tu je......haha gambar dekat bawah ni aku saja sakat dia nak ambil gambar dia..pehhh malu bukan main....macam budak perempuan.....budak perempuan pun tak malu camtu...poyo la kau budak hihi.


 Ecewahh konon baca buku la tu..puihhhh padahal dalam hati...hee cepat la ambil gambar aku yang hensem ni );


Haa yang ni dia kena sakat dengan Kak Nad..ambil kau...jerit telolong la kau,,sebenarnya 1 lagi benda hijau yang budak ni pegang aku sumbat dekat dalam seluar dia..hahha saja nak suruh dia ambil sendiri dalam seluar dia yang sempit tu ):


Ha yang ni dia dh control macho......pehhhh akhirnya pandang juga kau kat camera Hp aku, kau tak payah nak malu sangat....last-last kau balas juga sepak, tumbuk aku );



Itu lah cerita aku yang paling ringkas untuk hari ni...sorry ye kalau ada mak bapak, saudara dia yang bace ni...aku dah sakat dia macam kucing aku hahaha peace yoww

P/S : Selamat Solat Jumaat..........jom berselawat.........

May 05, 2014

Hotel

Assalamualaikum...........
Selamat Pagi........

Mesti korang Pelik, apasal la tiba-tiba tajuk HOTEL, nak main hotel-hotel pulak ke, masa kecil asik main pondok-pondok ja,,,,,hahaha bersihkan pemikiran korang ye.....Sebenarnya esok aku kena check in dekat Shah's Village Hotel, Petaling Jaya untuk kursus tahunan kali ni. Macam tahun sebelum ni dekat Holiday Villa Hotel, Subang Jaya, memandangkan ada kes momok hahaha terus tukar tempat...kalau nak di ikutkan dekat mana-mana ada mahluk Allah tu, diri kita je yang kena banyak baca doa sebagai perlindung dari syaitan, kalau dah meriah sakan, memang kena pikat dengan jin, dan segala kerabat syaitan lah hehe....bertuah siapa yang boleh nampak benda tu, nanti boleh cakap dengan member tu, eh jangan bergayut dekat tingkap la, jembalang tengah teman kau dekat tingkap tu, hahaaha mau berselubung dalam selimut 3 malam );...

First year aku pergi kursus dekat Best Western Premier Duan Sentral Kuala Lumpur memang best, hotel jenis grand punya, makanan pun sodap-sodap aih....tempat pun selesa, tenang je nak dengar motivati. Bilik nya pun best gila.....wa rasa macam nak tidur ja dekat dalam bilik tu, pehhh cume tandas ja lah, tak ada pintu hahaha....terlebih romantik pulak, siapa nak honeymoon sesuai sangat pergi hotel Best Western tu,,,,,penglihatan yang clear nak tengok apa pun hahaha....time aku dulu terpaksa sorang kena keluar, nasib dekat bilik tu ada pintu slide...boleh tutup....sanggup aku simpan khazah aku 4 hari bawak balik ke rumah, tak tenang aku nak melabur kalau pintu toilet tak ada ); nak cari ilham pun tak sempat camtu kui3.

                                                                                                                  


Pasal makanan hotel Best Western juara bagi aku, memang pehh sampai berpingaan-pinggan aku amik especially dessert, rasa nya aku dengan member aku la muka tak malu amik banyak );. Korang jangan ikut perangai aku yang tak senonoh tu tau, lari pakwa korang hahaha...aku tak apa, aku tak ada lagi );. Harap-harap kursus kali ni semua ok dan makanan yang sedap lagi halal, mencari yang halal itu fardhu..

                                             *** Selamat Maju Jaya Untuk Korang ***

April 25, 2014

Kucing Comel

Assalamualaikum...........
Selamat Hari Jumaat Kawan-Kawan............

Apa korang bikin pagi cenggini, sudah sarapan, jogging, kemas rumah, basuh pinggan, buang taik kucing...........Haaaa buang taik kucing haha sorry yang tengah makan tu )=, ibaratkan je taik kucing tu ulam yang berkhasiat hehehe.


Actually, aku rasa dah berabad tak cerita pasal kucing dekat rumah aku, tak silap aku, 3 tahun yang lepas aku banyak lah cerita pasal kerenah kucing dekat rumah aku..... Sesiapa yang sayang dan minat kucing mesti dia tahu macam mana perasaan bila tak dapat jumpa dengan kucing kesayanganya dalam 1 hari, hehehe rindu siot...minggu depan aku kena pergi kursus 4 hari, sedih rasa nak tinggalkan kucing-kucing aku kat umah, pesan dekat emak jela nanti suruh bagi makan 2 kali sehari dengan buang taik dalam bekas.


Untuk kucing kali nih aku siap belikan kandang baru 3 tingkat lagi tu, nak bagi kucing selesa punya pasal, untung kau kucing, special lagi 1, aku beli pasir kucing, macam kucing sebelum ni, aku bagi pasir yang bapak aku buat rumah. Kucing alaf baru ni memang bijak, sekali aku ajar, sekali je dia faham, berak dekat mana, tidur dekat mana, makan dekat mana, janji jangan sampai keluar rumah, habis nanti dia main dekat pasir bapak aku, dia main lambung-lambung taik mak dia yang besar.



tengok la tu, kemana saja, mesti bersama, yang itam tompok oren tu namanya Syasa lopez, yang tompok itam namanya Ompok, yang tompok oren namanya Gomok, yang oren tu Oyen...bagi nama senang-senang je, nanti nak daftar dekat JPN senang jugak ):


First time aku nak ajar suruh buang hadas besar dengan kecil dekat dalam bekas tu, diaorang tak tau, makan pasir tu adalah aishhh..dah pandai kencing dekat situ, diaorang buat tempat tidur pula, hala busuk la bulunya...dah menguap-nguap tu nak tidur la tu. poyo je la kau Ompok. Sekarang bekas najis diaorang dah besar..ada hari tu, mak dia nak tumpang sekaki buang hajat dekat situ aku apa lagi jerit la "oi mak nya, berak dekat luar lah, taik kau dah la besar"..


See, semangat tak aku, siap buat buaian untuk diaorang beradu, mak aku siap cakap kau nih sakan betul, kucing pun nak bagi buaian macam orang (mak aku cakap jowo...aku translate BM). Aku buat semua ni sebab aku jenis orang yang tak terlalu busy, abis 1 kandang tu aku gubah, cuma tak boleh buat hantaran la ):


Hadist Mengenai Kucing :
Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).


p/s : berbuat baiklah dengan haiwan, sesungguhnya mereka juga mahluk ciptaan Allah yang sangat comel dan anda akanmendapat ganjaran berbuat baik dan petua untuk murah rezeki juaga,

April 21, 2014

Rumah 4 Musim, Bukit Cerakah

Assalamualaikum..........
Selamat pagi nak ke tengahari..............

Hai, selamat berkerja dan study untuk korang yang awesome...semalam cuti pergi berjalan mana, ke pergi makan kenduri pengantin...lama gila tak makan nasi minyak pengantin ni,,,siapa nak kawin invite la saya hehehe. Eh korang sebenarnya kan, aku nak cerita pasal aku dan kengkawan aku pergi melihat keindahan alam di Bukit Cerakah pada tahun 2013... haa mesti korang dah dapat tangkap kan cerita apa yang aku nak cerita ni, yes betul RUMAH 4 MUSIM, BUKIT CERAKAH yang sangat best gila... ala-ala oversea kalau masuk rumah Salji.

Al-kisah bermula dari Sabak Bernam, dan pecut ke Shah Alam (jalan tak busy pun)...tiba-tiba sampai di Tanjung Karang, kami ada terbau satu bau yang sangat busuk ibarat bau syaitan pehhh gila la, boleh accident siapa yang drive time tu, menggelupur kitaorang dalam kereta cari perfume, losyen. Bau tu berpunca dari sampah yang terjatuh kat tengah-tengah jalan, bentuknya macam bungkusan orang buang baby je..member aku lagi la, gila suruh patah balik nak tengok apa benda dalam tuh, nah aku pun cakap, pastu ko nak bawak pergi makmal ke buat experimen..aduhhhh kau ni, jangan macam-macam.

Setengah jam berlalu, sampai juga ke Shah Alam, area Shah Alam ni aku expert la jugak walaupun banyak bulatan, sampai kena gelar jadi google map dengan member aku hahaha, tempat sendiri tak berapa tahu pun..kena perli jela sepanjang jalan tu..time tu tengahari, perut kami yang macam biawak ni pun rasa lapar dan aku sebagai google map mencadangkan diaorang untuk lunch dekat seksyen 2, ala tempat yang ramai dengan budak UITM tu, ABC yang famous tu, korang tahu kan...pehhhh tak tahan tengok ABC ada ais krim kat tengah-tengah...time  panas cam ni memang sodap kembangkan tekak dengan ABC. Dah bersendawa cam biawak, cepat-cepat bayar, dan brumm ke Rumah 4 Musim.

Boleh tahan ramai juga orang time tu, lepas beli tiket tunggu bus mini yang tak ada tingkap, air-corn tu..bus dah sampai berkerumun la dekat bus sampai semput bus nak bawa kami ke rumah salji (time tu musim salji), terkesima tengak kecantikan alam Sang Pencipta..rasa excited gila memang tak terkata, sebelum nak pergi kat situ, aku siap e-mail dekat orang Taman Botani Negara Shah Alam tu, nampak tak semangat beria aku hahaha..bila dah masuk dalam tuh ingatkan sejuk gila, pasal mulut dah berasap-asap dah bila cakap, macam kat london gitu hahah, rupanya tak ada lah sejuk sangat, tak tahu la korang, sebab kulit aku ni cam biawak sisik kuasa 3 hahaha...yang tak boleh bla, kitaorang masuk 3 kali, rasa macam tak berbaloi sebab tiket RM3, pastu saljinya tak banyak pun, tak caya nah aku tunjuk gambar:

macam baru lepas kena langgar dengan storm hahaha, but it's ok, ada la jugak rupa dari tak ada

sungai salji yang kering kontang, kerana biawak minum banyak

Jambatan yang tak boleh di lalui...tengok aja boleh ya

Rumah Snow, nanti raya dia suruh datang, bawak rendang dengan lemang. ingat ya, 


Ha amacam, cantikan, siapa yang tak pergi lagi,try la cuci mata dekat sana...sebelum nak pergi e-mail dekat orang tu,tanya sekarang musim apa, haha style aku tu, beria haha..dekat sana ada musim panas, bunga, salji dan gugur...sekarang pun dah natural bumi panas, tak yah la pergi time musim panas tu hehe...have fun untuk korang yang nak pergi ke sana...

p/s : sebelum kesana sila makan kenyang-kenyang, nanti penat sebab banyak kena pakai bus no 11(kaki)...



                                                            ***** Have A Nice Day*****

April 10, 2014

Tutorial

Salam Khamis..........

Waduh....cepat sungguh masa berlalu, kalau dah masuk hari rabu nak ke seterusnya memang rasa laju je, kalau isnin hendak ke hari selasa tu rasa macam lambat. Ha itu lah hakikatnya yang kita rasa di dunia pada zaman sekarang iaitu FASA 4.

Sebenarnya hari ini aku sambung sikit lagi touch up blog ni, best pula aku aku tutorial dekat blog otai dengan coding hehe, aku buat tadi pun ada yang jadi dan ada yang tak menjadi hermm nasib-nasib lah kalau jadi pun...thanks ye kepada mereka yang sudi berkongsi Tutorial kepada orang ramai, ha kalau korang nak make up lagi blog korang boleh la usha coding yang berjela, ciput pun ada...macam-macam ada macam astro gitu, dekat bawah ni aku ada nyatakan link mereka-mereka yang terer :

1- JOM BINA BLOG
2- AINDZAYA
3- BICARAFARAH
4- LYSSASECRET

Ha itu la link diaorang, Thanks a lot yer awak, blog tutorial awak sangat membantu. Ha sebelum terlupa blog aku dah asik turun hujan je kat sini, jangan lupa bawak payung besar sikit tau, cuba tengok kucing aku kat bawah tu, asik tidur aja dari bulan lepas...entah hidup ke mati tak tahu la aku, berdengkur je.

Ok la guy, aku nak out dulu, jap lagi budak-budak sekolah dah balik confirm mahu serbu ini komputer,,, alahai adik-adikku..guna cermat-cermat ye.rosak kang bos akak marah nanti.

P/S : Jangan tinggal solat, puasa ganti siapa yang tak habis ganti lagi, dah nak Ramadhan, & last sekali jangan lupa makan orait, tak makan tak sihat nanti hehehe..


                                                              ****Wassalam****

April 08, 2014

Tamat

Selamat Tengahari,,,,,

Hari ini siap sudah renovation ala-ala simple kat blog aku ini, tak reti aku nak buat cantik-cantik dan nampak exclusive macam blog korang,,,,dari semalam aku jadi Shuib Sepahtu asik peninggggg arrr kepala ini,,datang tempat kerja terus pening,, balik rumah tak pening pun, heran bin kepelikan, ada jin ke kat tempat kerja aku ni wahahahaha.

Apa pun thanks kepada blog tutorial UNWANTED memang sangat berguna, memang superb, dan memang hebat..makin pening tadi tengok coding banyak-banyak, apa pun tak usah di layankan sangat hehehe,,prinsip aku selagi boleh bertahan. So guy's siapa rasa nak cantikan blog atau apa sahaja jom lepak blog brother tu, tak tahu tanya ja sama dia,,sempoi ja dia tu macam Shuib );


 

p/s : Jaga Kesihatan ok. cuaca yang tidak menentu sekarang ni, kadang badan kita tak dapat terima perubahan cuaca yang berubah-ubah..Take care

April 01, 2014

Surah Kahfi Ayat 10 Awal dan Akhir

Mari Mengaji - Edisi Surah Kahfi bukan (alif, ba, ta)

Kalau tak mampu nak baca semua baca 10 ayat awal dan akhir pun dah ok,,kalau hafal lagi bagus..
islam tidak menyusahkan (diri kita je selalu yang anggap susah) aku perli diri aku sendiri ni..jom amalkan start dari hari ini







Dunia dan Akhirat

Assalamualaikum,

Minum horlick dengan roti,
pagi ni jom bersihkan hati.

Hai kawan-kawan, nampaknya dalam beberapa bulan yang lepas aku memang betul-betul sibuk, baru aku merasa sibuk dunia yang sementara ni dengan betul, selama ni aku buat tak tahu je....hari ini aku kena siapkan report pasal, sebelum 5hb nanti nak kena hantar...kang black list dari kerani yang tak menyabar,hahaha sorry yer wak endot.

Al-kisah aku (wak dayuq) hari ini nak berkongsikan pasal memperabiskan Voucher Brim adik aku,,hahah puas hati aku, RM 100 aku balon, mula-mula pergi MPH Shah Alam saja nak cari bahan Ilmiah, otak & hati aku ni dah lama tak di usrah kan, keagamaan dengan mendalam, dengar ceramah kat TV pun kadang berzzzZZZZ.....hehehe (tebal sangat syaitan tu bubuh celak kat mata aku weh). Dalam kesibukan dan pelbagai ujian yang Allah beri pada rakyat Malaysia, kadang tu kita kena berfikir positif, sebaik perangan adalah Allah, sebab semua yang berlaku kat dunia ini semua dah tercatat dalam Al-Quran, cuma kita ja yang malas nak kaji (macam aku) );....

Hari tu member aku suh beli buku ni

jenuh aku pusing 1 MPH tu,,tak jumpa jugak, dekat 1 Jam 1/2 menapak kat sana...semput siput dah nak jalan....last-last aku amik buku agenda politik Syiah, itu pun tak baca lagi sebab aku kan ada beli 6 buku, so baca yang nipis-nipis je dulu ...cehhhh belagak.. Lemahnya aku kat buku ni, mesti tertidur kalau membaca, tak pernah tak tertidur,,dah la tidur mulut terngangga masuk badak tahu la kau. Weekend ni kalau free aku nak try habiskan baca...tebal jugak buku tu, time nak beli pun adik aku cakap "ko baca ke buku tebal-tebal ni" aku pun menjawab "ishhh baca la ndot"..



Korang dah baca surah Kahfi belom, Alhamdullilah aku baru habiskan baca pagi tadi.....sebab aku ada dengar ustaz siapa entah nama nya yang gelak macam kartun tu, dia kata baca surah Kahfi sebab dajal dah keluar....ustaz tu yang cakap eh bukan aku,,,aku cuma pendengar tegar semua ustaz..Gadget aku pun remain kat aku jugak tiap hari jumaat "Have you read Kahfi" wahhhh tersentap jiwa aku yang suka lalai dengan game.

Jom kawan-kawan kita perbaiki diri kita dan dekatkan dengan pencipta kita, kerana kita manusia paling lemah yang cuma tinggal di bumi Allah yang sementara....ada masa lapang jom kita baca tafsir Al-quran baru Yahudi takut dengan umat Islam...(peganglah Al-quran dan Sunnah ku kata Rasullulah nescaya kau tidak akan sesat) .....

p/s : Sekiranya aku ada tersilap bagi info sila perbetulkan, semoga kita semua mendapat berkat dan hidayah dari Allah

                                                                     -----Wassalam-----




February 12, 2014

Mari Berzikir

Salam kengkawan semua,,,,

pagi-pagi makan umbut,
harini otak aku serabut.

Hai korang,yang tengah dok serabut cam aku ni, jiwa rasa tak tenang, rasa cam nak marah-marah, terajang orang tu jom kita berzikir, jangan di layan syaitan yang durjana tu...emosi aku paling senang nak buat aku nangis time cenggini,,,Allahu akbar..aku yang selalu dalam kerugian, sangat malu dengan pencipta aku,,Allah............Allah..................Allah......jom basahkan bibir kita dengan berzikir (bagi hati tenang)


Banyak jenis zikir yang boleh kita baca,,,,pilihlah mana2 pun,,bila kita dah biasakan, benda tu lama-lama menjadi bekas dan menjadi kebiasaan kepada kita semua....in Sha Allah..

p/s : Sesungguhnya manusia itu dalam kerugiaan......dalam masa kita di beri nikmat sihat dan sebagainya, jangan sia-siakan masa yang ada ok guy;s,,aku pesan pada diri aku sendiri dan korang...




February 05, 2014

Astro

Salam Kepada semua..............

anak ikan dalam perigi,
selamat pagi....

Hai korang, apa bikin ini hari mesti tengah makan kan, wah mintak sikit boleh tak lapau ni hehehe...apa pun breakfast wajib ambil tau dari lunch, saya ada terbaca kalau tidak mengambil breakfast boleh mengakibatkan sakit jantung, kalau macam aku la kan, rasa cam nak tumbang je badan aku & rasa sejuk semacam, so guy's ingat eh jaga kesihatan.

Oit, sebenarnya aku nak cerita benda lain, sekarang kan tengah hot pasal Maharaja Lawak Mega 2013 betul tak (dari pandangan aku lah) tak tau lah korang, aku tengok program tu lama-lama naik bosan, menyampah pun ada tak tau la kenapa, padahal seronok tu boleh gelak berdekah-dekah hilangkan stress kerja, tapi bila aku baca komen diaorang kat FB itu semua script la apa lah,tapi memang betul, biasa lah dah namanya marketing mesti ASTRO buat market strategy untuk menjadikan ramai penontot, alahai nasib dulu aku pernah buat marketing tau la jugak dari bengong kena tipu hidup-hidup itu pun cerita asik ulang 3,4,5,8 kali, rasa macam tak berbaloi je bayar bil tiap bulan....puihhh hahaha.

Hujung bulan January tadi aku call ASTRO, aku nak mintak suh dia terminate kan channel Mustika tu, yang aku hairankan, mase aku nak tambah channel tu 133 baru ada, and 131, 132(operator tu cakap 3 serangkai untuk channel mustika 131,132,133) of course la ada sebab aku request, alih-alih bila aku nak terminate kan channel astro bella, still ada tak faham aku lah, cam **** je games diaorang ni. Lepas tu kena caj RM10 sebab stop untuk channel Mustika, halaaaaaa makin berangin je aku dengar, sistem apa yang diaorang pakai tu ha, asal sampai begitu sekali kenapa2..bila di tanya itu memang procedure kite cik....ngenggggg


Ok la, aku malas nak cerita panjang-panjang sakit hati jadi nya......nak pakai HYPPTV, member aku cakap tak best, any suggestion please,,)=




p/s = berbelanja mengikut kemampuan bukan mengikut kehendak orait,,wish good luck for you all 

January 22, 2014

Job Seeker

Anak dara tercekik halkum,
Assalamualaikum...........

(siapa terer cer teka pantun siapakah? hehe)

Good Morning guy's hari ini, saat ini jiwa aku tak tenang pasai apa?..pasal kontrak aku dah nak di terminated terus bulan 4 nanti,,kami pun mengkalutkan diri cari kerja backup, tak kan nak jadi jobless pulak kan..dah la tahun ni, musim barang naik,apa pun tak boleh lah haihh. Bermula la dari minggu lepas kitaorang pun asik ngadap pc je,,ada jawatan yang match cepat-cepat apply, dapat tak dapat  belakang punya cerita lor , janji cuba (kalau ada bos besar kat sini, ada kerja kosong tak, nak apply heee).

Kadang tu aku terpikir macam teringin pulak nak kerja dengan prokudsi (alih angin katanya), banyak juga lah web produksi yang aku usha kat malaysia ni, tapi aku tak nampak plak perkataan career kat web diaorang tu, ataupun aku tak pasan, entahlah....

Sekarang ni aku memang kerja dekat dengan rumah, kalau aku nak kerja dekat bandar gaji kena besar cikit RM1800-RM2000 pun dah ok bagi aku,,,sebab aku tak banyak sangat komitmen lagi setakat minyak, mencekik, bagi mak bapak & bayar bil tu normal la bagi semua orang kan

Aku rasa masing2 nak kerja dengan government, tapi belom ada rezeki tak apa lah, janji kita semua berusaha dari tidur je macam musang debab kat rumah aku tu. hua,,,hua,,,,hua,,,,(musang tu dah mati tekangkang)





p/s : Adik-adik yang kat luar sana, belajar rajin-rajin yer, jangan malas-malas besar nanti jadi doktor ke lawyer , nasihat nabil kat MELETOP malam tadi )-

blogger peace yawwwwwwww,,,see yahhhhhhhhhhhhhhhh
copy paste ayat orang je,,buah fikiran dah di petik orang....)=


January 02, 2014

Happy New Year 2014

Selamat pagi dan salam sejahtera kepada semua,,,lama gilerr tak usik blog ni,,busy yang di buat-buat macam ini lah jadi nya,.............................apa pun SELAMAT TAHUN BARU..............................................
kepada korang semua semoga azam baru tercapai dan bersemangat.

Minggu lepas aku attend interview dekat MAJLIS DAERAH SABAK BERNAM first time aku pergi interview dekat government,, memang berbeza kalau interview dengan government ni kan,,berbanding swasta , tapi time tu pun aku candidate yang second last..panel-panel tu pun dah rasa cam penat nak mendengar para interview membebel..time aku panel tu suruh cerita pasal background diri aku je,,pehhh tension pula rase,,sebab dah macam-macam aku baca pasal protokol, LINUX, beza Internet, Intranet, Extranet rupanya dia tak tanya cetttt...tak apa lah,,recall balik jela ape yang aku belajar dulu (semangat berkobar tu dowh). time tu 12 orang yang di panggil untuk sesi temuduga jawatan sebagai Pen. Pegawai Teknologo Maklumat tiba-tiba bos aku pun ada jugak kat situ,,terkejut aku jah...:) it's ok lah sekarang ni aku tunggu panggilan dari diaorang kalau tak ada,,anggaplah mungkin aku akan dapat kerja di tempat yang lebih baik..kena positif dengan aturan Allah.

Tahun baru nimesti banyak azam korang kan cam aku la,,aku tak nak beria sangat dengan azam aku,nanti tak menjadi,,,buat biasa-biasa je,,cam tahun lepas beria azam aku,,1 pun tak ada hasil cett,,ada tu ada lah tapi kurang memuaskan,,ni kalau pergi bank haji aku pangkah dekat kurang memuaskan je-);..
azam tahun ni aku akan cuba sebaik mungkin untuk dapatkan kerja yang lebih menjamin masa depan aku, nak ada kereta idaman aku & one more memandangkan umur aku makin bertambah (rasa cam baru pas SPM je) aku nak cari tettttt itu dia apa nama..hahaha masalah aku ni tak reti la nak cari ishhhh, masalah besar betul, almaklum la dulu2 tak pernah bercinta hahah sekarang umur dah naik baru kalut-kalut nak cari,,,aku berdoa jela semoga Allah permudahkn urusan aku,,

Lastly, aku doakan saudara islam yang seagama dengan ku, semoga kita semua mendapat berkat hidup di dunia yang sementara, dan tercapai cita-cita dan azam anda semua dan di permudahkan urusan harian dan dapat mendekatkan diri dengan Allah, dan yakin Allah akan makbulkan hajat kita semua..blogger see yahhhhh




p/s : good luck & struggle ..... 2014.......